“Kenapa bagi orang muda yang
sembelih lembu? Mana orang tua yang lebih berpengalaman?”
Ini antara beberapa persoalan yang pernah diajukan kepada saya apabila melihat saya membenarkan anak lelaki saya yang berumur 23 tahun menyembelih lembu korban.
Memang sudah menjadi prinsip saya
mendidik dan memberi peluang generasi muda untuk belajar tentang kehidupan. Dua
tahun lepas saya memberi peluang kepada anak lelaki pertama saya untuk
menyembelih lembu juga ketika berumur 22 tahun. Tahun lepas giliran ipar bongsu
saya diberi peluang untuk merasai pengalaman menyembelih lembu. Insya Allah tahun
depan giliran anak lelaki saya yang berumur 18 tahun pula.
Keistimewaan budaya dan tradisi di
Negeri Kelantan sembelihan korban dilakukan oleh keluarga masing-masing di
rumah. Ia bukan sekadar ibadah syiar Islam malah ia juga sebagai lambang
kerjasama keluarga dan mengeratkan silaturrahim.
Peluang ini digunakan sepenuhnya
untuk mendidik ahli keluarga untuk bersatu hati dan bekerjasama menyelesaikan
ibadah korban bermula dari perancangan awal, menjatuhkan lembu, menyembelih,
melapah, memasak dan mengagihkan daging. Ini semua dilakukan oleh semua ahli
keluarga tidak mengira lelaki dan perempuan. Semuanya berperanan.
Semua perlu belajar dan ringan
tulang menyelesaikan kerja yang ada. Pengalaman ini adalah amat berharga untuk anak-anak
generasi baru. Banyak yang boleh mereka belajar dari pelaksanaan ibadah korban
ini.
Saya masih ingat ketika bertugas
di SMK Elopura pada tahun 2011. Ustaz Nasir Ismail sebagai ketua kami golongan
Ustaz menganjurkan ibadah korban di Sekolah. Beliau dan arwah Cikgu Masnon
merancang dan mengaturkan segalanya dengan bantuan guru-guru lain. Setiap tahun
tidak kurang 5 ekor lembu akan ditumbangkan. Ketika itu ibadah Korban agak
kurang di Sandakan dan hanya dilakukan di Masjid yang besar sahaja.
Apa yang menarik ialah prinsip Ustaz
Nasir yang membuka peluang kepada sesiapa sahaja warga guru yang ingin mendapat
pengalaman menyembelih. Saya antara yang dipaksa untuk mencuba dan beberapa
lagi guru muda yang lain. Ramai juga yang menolak dengan alasan tidak berani.
Namun saya menyahut cabaran ini diajar selok belok dan petua yang terbaik untuk
menyelesaikan penyembelihan.
Ilmu sembelihan ini yang
sebelumnya sekadar teori sudah dilaksanakan secara praktikal. Alhamdulillah.
Pengalaman yang mahal yang saya perolehi
kemudian diturunkan kepada rakan-rakan saya yang lain ketika menganjurkan
program korban di Surau Taman Fajar. Pernah juga beberapa kali kami laksanakan
program di kampung-kampung bersama masyarakat apabila cuti Aidiladha yang
panjang.
Saya juga belajar bagaimana
menguruskan penyediaan makanan yang lebih mudah dan pantas dengan menggunakan
daging korban dari Allahyarham Cikgu Rosli Hashim. Beliau banyak mengajar saya
konsep memasak yang mudah. Air perlu dididihkan satu periuk besar lebih awal serentak
dengan lembu ditumbankan untuk sembelih. Air perlu masa untuk mendidih. Apabila
lembu sudah hampir siap dilapah air juga
sudah siap mendidih.
Tulang temulang dan daging sudah
siap disiapkan terus dimasukkan di dalam periuk yang sedang mendidih dan ianya
amat menjimatkan masa hampir sejam daripada kaedah biasa. Begitu juga dengan
masakan daging goreg juga dimasukkan air panas di goreng hingga kering airnya. Air
yang panas ini menyebabkan daging lembut dengan cepat berbanding cara biasa.
Dengan kerjasama ini
alhamdulillah Program korban yang bermula sewal jam 8 pagi waktu sandakan boleh selesai semua siap
makan tengah hari seawal jam 11 pagi. Begitu juga dengan keluarga kami
dikelantan yang dimulai biasanya jam 9.30 pagi boleh selesai seawal jam 1
tengah hari.
Alhamdulillah. Ibadah korban bukan
sekadar syiar agama malah ia juga adalah lambang kerjasama dan tautan ukhuwwah antara
ahli keluarga, rakan sekerja dan juga warga penduduk setempat. Selamat
berkorban. Semoga Allah menerima ibadah korban kita semua.
No comments:
Post a Comment