Friday, December 24, 2021

APA YANG MEREKA MAHU SEBENARNYA?

Usai muzakarah kitab Fathulbari bersama Dr Muhsin Audah hari Rabu lepas. Kami bersembang tentang keadaan beberapa rakan kami yang menolak vaksin. Ramai juga agamawan yang berkeras tidak mahu mengambil vaksin dengan pelbagai alasan walaupun keputusan mereka itu menyusahkan pihak lain terutama bagi mereka yang bekerja kerajaan.


“Sebenarnya apa yang mereka ni mahu?”

“Mereka ni mahu pahala dan taqwa kah?”

“Adakah mengambil vaksin itu satu dosa?”

“ Kita sebagai orang beriman perlu tahu siapa kita. Adakah kita ini alim mujtahid yang boleh membuat keputusan sendiri sehingga mengenepikan pandangan para ulamak muktabar moden. Adakah itu yang dikatakan takwa?”

Itulah antara respon Dr Muhsin kepada persoalan kami. Ya, memang pendirian mereka ini bukan sahaja menyebabkan diri mereka susah. Malah mereka juga telah menyusahkan orang sekeliling, lebih lebih lagi bagi mereka yang bekerja dalam sektor pendidikan. Ramai yang tidak berpuas hati dengan golongan ini kerana diberi banyak kelonggaran dalam kerja dan kerja mereka terpaksa dipikul oleh orang lain.

Hidup ini janganlan menyusahkan orang lain. Kerana ia juga adalah dosa. Buatlah keputusan yang terbaik demi masa depan kita di dunia dan akhirat.

No comments: